Kolbász, hagyma, burgonya, mi más kellhet még egy klassz és tartalmas ebédhez? A paprikás krumpli spanyol változata chorizóval, azaz szárazkolbásszal készül, és tetszés szerint használhatunk hozzá "choricero" paprikát (azaz száraz édes paprikát), vagy friss zöldpaprikát. És hogy mitől riojai? Hát persze, hogy az eredetvédett riojai kolbásztól! Magyar unokatestvérétől abban is különbözik, hogy a krumplit nem szeletekre vagy darabokra vágjuk, hanem egyenletlen darabokra tördeljük.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
30 dkg chorizo (szárazkolbász)
1 nagy hagyma
3 fej fokhagyma
1 paprika (choricero, vagy zöld)
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál édes fűszerpaprika
só
Elkészítés:
A kolbászt karikákra szeleteljük. Az olívaolajat felmelegítjük, rádobjuk a kolbászkarikákat. Egy percig sütjük így a kolbászt, majd az olajból kiemelve, egy tányérra félretesszük. Ugyanezen az olajon üvegesre sütjük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát.
Nagyon fontos, hogy a burgonyát ne szeleteljük, hanem tördeljük darabokra. Legegyszerűbben ezt úgy tehetjük meg, hogy belevágunk a burgonyába, majd a kés segítségével letörjük a felénk eső darabot. Egy kicsit megint bevágjuk a burgonyát, majd ismét törünk belőle egy darabot. És így tovább, végül egyenletlen formájú krumplihalmot kapunk. A tördeléssel azt érjük el, hogy főzés közben a krumpli szépen lassan engedjen magából keményítőt, amitől sűrűbb levet kapunk.
Amikor már a hagyma teljesen átlátszó, lehúzzuk a tűzről az edényt, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Elkeverjük, mehet vissza a tűzre, kis lángon. Hozzáadjuk a burgonyát, majd egy percig kevergetjük, míg a paprika és az olaj bevonja a burgonyát. Felöntjük vízzel, lepje el a burgonya felszínét. Megsózzuk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk az egész paprikát, 15 percig közepes lángon főzzük. Hozzáadjuk a kolbászkarikákat és további 10 percig főzzük. Melegen fogyasztjuk.