Spanyol konyha a mindennapokra

La Tapita Blog

La Tapita Blog

Patatas a la riojana

Riojai burgonya

2015. december 08. - La Tapita Blog

patatas_a_la_riojana3.jpg

Kolbász, hagyma, burgonya, mi más kellhet még egy klassz és tartalmas ebédhez? A paprikás krumpli spanyol változata chorizóval, azaz szárazkolbásszal készül, és tetszés szerint használhatunk hozzá "choricero" paprikát (azaz száraz édes paprikát), vagy friss zöldpaprikát. És hogy mitől riojai? Hát persze, hogy az eredetvédett riojai kolbásztól! Magyar unokatestvérétől abban is különbözik, hogy a krumplit nem szeletekre vagy darabokra vágjuk, hanem egyenletlen darabokra tördeljük. 

Hozzávalók:

1 kg burgonya

30 dkg chorizo (szárazkolbász)

1 nagy hagyma

3 fej fokhagyma

1 paprika (choricero, vagy zöld)

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál édes fűszerpaprika

patatas_a_la_riojana1.jpg

Elkészítés:

A kolbászt karikákra szeleteljük. Az olívaolajat felmelegítjük, rádobjuk a kolbászkarikákat. Egy percig sütjük így a kolbászt, majd az olajból kiemelve, egy tányérra félretesszük. Ugyanezen az olajon üvegesre sütjük az apró kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát. 

Nagyon fontos, hogy a burgonyát ne szeleteljük, hanem tördeljük darabokra. Legegyszerűbben ezt úgy tehetjük meg, hogy belevágunk a burgonyába, majd a kés segítségével letörjük a felénk eső darabot. Egy kicsit megint bevágjuk a burgonyát, majd ismét törünk belőle egy darabot. És így tovább, végül egyenletlen formájú krumplihalmot kapunk. A tördeléssel azt érjük el, hogy főzés közben a krumpli szépen lassan engedjen magából keményítőt, amitől sűrűbb levet kapunk. 

Amikor már a hagyma teljesen átlátszó, lehúzzuk a tűzről az edényt, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Elkeverjük, mehet vissza a tűzre, kis lángon. Hozzáadjuk a burgonyát, majd egy percig kevergetjük, míg a paprika és az olaj bevonja a burgonyát. Felöntjük vízzel, lepje el a burgonya felszínét. Megsózzuk, majd felforraljuk. Hozzáadjuk az egész paprikát, 15 percig közepes lángon főzzük. Hozzáadjuk a kolbászkarikákat és további 10 percig főzzük. Melegen fogyasztjuk.

patatas_a_la_riojana2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://latapita.blog.hu/api/trackback/id/tr988150216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3spr3ss0 2015.12.09. 16:48:00

Minek tördelni a krumplit,ha van kés?

La Tapita Blog 2015.12.09. 16:55:19

Szia n3spr3ss0!
A tördeléssel több keményítő válik ki a krumpliból főzés során, sűrűbb leve lesz az ételnek. Ha úgy vágod fel a krumplit tördelés helyett, amikor már megfőtt, érdemes egy-két darabot villával összenyomni, majd visszatenni a lébe, így is elérhető a sűrű állag.

Hefe 2015.12.09. 19:55:21

"Kolbász, hagyma, burgonya, mi más kellhet még egy klassz és tartalmas ebédhez?"

fott tojas meg tejfol az egeszre. Ugy hivjak hogy rakott krumpli.

Lővenbrau 2015.12.10. 05:50:45

@Hefe: Tojás meg tejföl nélkül meg paprikás krumpli :-)

eyr750 2015.12.10. 05:50:46

Ez paprikás krumpli.

tonyk 2015.12.10. 14:09:26

Paprikás krumpli! Adjunk neki flancos nevet, vagy használjuk az idegenbeli elnevezését és már mehet is Michelin-csillagos étterembe 78.000-ért.

Magentax 2016.06.20. 07:56:29

@tonyk: Bár csak most találtam rá erre a blogra, azért válaszolnék neked - elég szerény értelmi képességekkel rendelkezel, ha nem bírod felfogni, ez a leírás az étel spanyol elkészítési módja és nem "flancos" a neve, egyszerűen így nevezik spanyolul.
süti beállítások módosítása