Alig van valami a hűtőben? Üres a spájz? Akkor éppen erre a receptre van szükséged. Három nagyon egyszerű hozzávalóból, minden nehézség nélkül, az őszi napokon is nyári ízkavalkádot varázsolhatunk az asztalra.
Hozzávalók:
1 konzerv paradicsom-akármi (lehet hámozott egész, vagy sűrített paradicsom, csak ne legyen benne sok minden más a paradicsomon kívül)
2 tojás
kenyér (lehet száraz is)
olívaolaj, só, cukor
Ideális esetben indulhatnánk rögtön "tomate frito"-val, azaz a spanyolok kedvenc paradicsomtermékével, a sült paradicsommal. Én szeptember vége felé hosszú estéket töltök sült paradicsombefőzéssel, férjemmel a saját "tomatinánk"-nak hívjuk, a buñoli paradicsomdobálós fesztivál után. Nagyon egyszerű elkészíteni, de időigényes. A megtisztított, felvágott paradicsomot forró olívaolajon forraljuk, amíg összeesik és levet ereszt. Sót és cukrot adunk hozzá, majd állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg szósszá sűrűsödik. Befőttesüvegekbe töltjük.
Bármilyen konzerv paradicsomból könnyedén készíthetünk otthon tomate fritot. Olívaolajat forrósítunk, majd beleöntjük a paradicsomkonzervet (ha hámozott egész paradicsomokat használunk, egy kanál segítségével nyomkodjuk szét). Felforraljuk, sót és cukrot adunk hozzá. A képen látható paradicsomkonzervvel dolgoztam, 800 g paradicsomhoz nekem három teáskanál cukor és másfél teáskanál só kellett ahhoz, hogy megkapjam a tomate frito telt és édeskés ízét. Gyakori keverés mellett addig főzzük, amíg a paradicsom szósszá sűrűsödik. Ez egy nagy konzerv esetén kb. 25-30 perc.
A mosogatással sem lesz sok gondunk, ugyanabban az edényben készítjük el a paradicsomtapát, mint amiben eddig is dolgoztunk. Beleütünk két tojást, majd egy kanál segítségével lassan a paradicsomszószba keverjük. Rögtön látni fogjuk, hogy a paradicsom színe elkezd világosabbá, narancsszínűvé válni és sűrűbb állaga lesz. Még egyet forralunk rajta, félretesszük.
Ha van előző napi száraz kenyerünk otthon, akkor vágjuk kockára és száraz serpenyőben pirítsuk ropogósra.
Kevés olívaolajat önthetünk a paradicsom-tojás tapa tetejére, majd a kenyérkockákkal díszítjük. Tunkolóknak friss kenyérrel ajánlom, abbahagyhatatlan.