A mai recepttel az édesszájúaknak szeretnék kedveskedni, a Szent Jakab zarándokúthoz köthető tortát fogjuk elkészíteni. Ez a torta 2006 óta földrajzi eredetmegjelölést élvez, emiatt a spanyol nemzeti közlöny is meghatározza, hogy miként készíthetjük ezt az édességet eredeti formájában. Galíciából származik, neve Santiago de Compostelára utal, ahol Jakab apostol maradványai találhatóak. A torta kerek alakú, tetejét porcukor fedi és Szent Jakab keresztje díszíti.
A tortát, a spanyol nemzeti közlöny meghatározása alapján, kétféleképpen lehet készíteni: tortaalappal (ez esetben egy omlós, vajas-lisztes alapot használunk a torta elkészítéséhez), illetve anélkül. Lássuk az utóbbit, mely liszt hozzáadása nélkül készül.
A spanyol nemzeti közlöny meghatározása szerint tehát a tortának legalább 33% mandulából és 33% cukorból kell állnia; a tojás mennyisége minimum 25%. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, fahéjjal, édes borral, brandyvel illetve porcukorral. De hagyjuk a számológépet, lássuk a hozzávalókat.
250 gramm darált mandula
250 gramm cukor
5 tojás
reszelt citromhéj
fél teáskanál fahéj
porcukor
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy edényben összekeverjük a mandulát a cukorral és a tojásokkal. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fahéjat, az egészet jól elkeverjük egy villa segítségével. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, beleöntjük a tésztát.
180 fokon 50 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd egy tányérra borítjuk. A tetejére a papírból kivágott keresztet tesszük, porcukorral megszórjuk, majd a keresztet eltávolítjuk.