Spanyol konyha a mindennapokra

La Tapita Blog

La Tapita Blog

Tarta de Santiago

Szent Jakab tortája

2015. december 15. - La Tapita Blog

tarta_santiago2.jpg

A mai recepttel az édesszájúaknak szeretnék kedveskedni, a Szent Jakab zarándokúthoz köthető tortát fogjuk elkészíteni. Ez a torta 2006 óta földrajzi eredetmegjelölést élvez, emiatt a spanyol nemzeti közlöny is meghatározza, hogy miként készíthetjük ezt az édességet eredeti formájában. Galíciából származik, neve Santiago de Compostelára utal, ahol Jakab apostol maradványai találhatóak. A torta kerek alakú, tetejét porcukor fedi és Szent Jakab keresztje díszíti. 

A tortát, a spanyol nemzeti közlöny meghatározása alapján, kétféleképpen lehet készíteni: tortaalappal (ez esetben egy omlós, vajas-lisztes alapot használunk a torta elkészítéséhez), illetve anélkül. Lássuk az utóbbit, mely liszt hozzáadása nélkül készül.

A spanyol nemzeti közlöny meghatározása szerint tehát a tortának legalább 33% mandulából és 33% cukorból kell állnia; a tojás mennyisége minimum 25%. Ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, fahéjjal, édes borral, brandyvel illetve porcukorral. De hagyjuk a számológépet, lássuk a hozzávalókat.

250 gramm darált mandula

250 gramm cukor

5 tojás

reszelt citromhéj

fél teáskanál fahéj

porcukor

 

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. 

Egy edényben összekeverjük a mandulát a cukorral és a tojásokkal. Hozzáadjuk a citromhéjat és a fahéjat, az egészet jól elkeverjük egy villa segítségével. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, beleöntjük a tésztát. 

180 fokon 50 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd egy tányérra borítjuk. A tetejére a papírból kivágott keresztet tesszük, porcukorral megszórjuk, majd a keresztet eltávolítjuk. 

tarta_santiago1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://latapita.blog.hu/api/trackback/id/tr668174056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása