Kezdjük ott, hogy szósznak hívni a pepitoriát, az minden, csak nem valósághű. A "pepitoria" egy olyan szósz, ami főleg szárnyasokat kísér, a főszereplők pedig a főtt tojássárga és a mandula. A párom szerint ezt kötelező tunkolni. Esős napokon igazi "comfort food". Az igazán jó ebben a receptben, hogy képtelenség elrontani, álljatok neki bátran már holnap.
Lássuk, hogy kerül az asztalra ez az étel.
Hozzávalók:
700 g csirkehús
200 g száraz kenyér
2 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 pohár jerezi bor (édes muskotály borral helyettesíthető)
50 g hántolt mandula
1 főtt tojás
1 babérlevél
2 evőkanál liszt
fél liter tyúkhúsleves
sáfrány
só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A mandulát, a felkockázott kenyeret és a megroppantott fokhagymát olívaolajon egy serpenyőben megpirítjuk. Amikor már a fokhagyma illatozni és a mandula barnulni kezd, levesszük a tűzről és egy mozsárba öntjük. Hozzáadjuk a sáfrányt és a tojássárgát, majd mindezt péppé zúzzuk.
A hagymát szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük. Még mielőtt a hagyma pirulni kezdene, a csirkehúst feldaraboljuk, sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Pár percig pirítjuk. Beleöntjük a bort, nagy lángon felforraljuk és hagyjuk, hogy nagy része elpárologjon. Ekkor hozzáadjuk a tyúkhúslevest, az összezúzott pépünket és a babérlevelet. Kb. fél óráig főzzük, ekkorra a szósz krémes állagúvá válik.
Tálaláskor a főtt tojásfehérjét darabokra vágjuk, és ezzel díszítjük az elkészült ételt.