Spanyol konyha a mindennapokra

La Tapita Blog

La Tapita Blog

Buñuelos de bacalao

Tőkehal falatkák

2015. június 28. - La Tapita Blog

 

A tőkehal egy egészen mostohán kezelt halfajta, pedig rengeteg mindennel párosítható és igazán vagány ízkombinációkat is elbír. Nekem is kellett legalább öt év, hogy megbarátkozzak vele, hiszen csak a rémisztő "tőkehalmáj-olaj" nevű orvosságról ismertem. Kisgyerekként a tőkehal említése is elég volt ahhoz, hogy kirázzon a hideg. De eljött a napja, amikor egy bárban, sörözés közben, ezt a tapast kínálták a sör mellé. Fenntartásokat félretéve kóstoltam meg, és nagyon meglepődtem. Kívül aranybarna, belül puha, levegős, nagyon finom.

A tésztát percek alatt össze lehet dobni, vagy akár előző este és a sütésig a hűtőben tartani. A tőkehal lehet friss, mint ahogy én készítettem, sózott (ez esetben először sótalanítani kell: három az egyhez arányban egy edénybe tesszük a vizet és a tőkehalat, majd másfél napig a hűtőben tároljuk felhasználás előtt, a vizet legalább négyszer cseréljük ez idő alatt), vagy akár mélyhűtött is (ez esetben én először megfőzöm egy répa és egy zeller kíséretében, majd ezután szedem apróra).

bu_2.jpg

 

Hozzávalók:

200 g tőkehal

130 g liszt

150 ml víz

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 tojás és 1 tojássárga

fél teáskanál kurkuma

fél teáskanál szódabikarbóna

petrezselyem

olívaolaj

bu_3.jpg

 

Elkészítés:

Felaprítjuk a fokhagymát, a hagymát és a petrezselymet. A tőkehalat darabokra szedjük, a darabokat apróra morzsoljuk.

Egy edénybe ütjük a tojást és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a vizet, sót és a kurkumát és jól összekeverjük. Következő lépésként hozzáadjuk a tőkehal darabokat, a petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát. Összekeverjük.

Az olívaolajat egy edényben megmelegítjük. Amikor már forró, két kanál segítségével a tésztából golyókat formázunk, és a forró olajban kisütjük. 

Melegen és hidegen is egyaránt finom.


bu_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://latapita.blog.hu/api/trackback/id/tr297580894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása