A tőkehal egy egészen mostohán kezelt halfajta, pedig rengeteg mindennel párosítható és igazán vagány ízkombinációkat is elbír. Nekem is kellett legalább öt év, hogy megbarátkozzak vele, hiszen csak a rémisztő "tőkehalmáj-olaj" nevű orvosságról ismertem. Kisgyerekként a tőkehal említése is elég volt ahhoz, hogy kirázzon a hideg. De eljött a napja, amikor egy bárban, sörözés közben, ezt a tapast kínálták a sör mellé. Fenntartásokat félretéve kóstoltam meg, és nagyon meglepődtem. Kívül aranybarna, belül puha, levegős, nagyon finom.
A tésztát percek alatt össze lehet dobni, vagy akár előző este és a sütésig a hűtőben tartani. A tőkehal lehet friss, mint ahogy én készítettem, sózott (ez esetben először sótalanítani kell: három az egyhez arányban egy edénybe tesszük a vizet és a tőkehalat, majd másfél napig a hűtőben tároljuk felhasználás előtt, a vizet legalább négyszer cseréljük ez idő alatt), vagy akár mélyhűtött is (ez esetben én először megfőzöm egy répa és egy zeller kíséretében, majd ezután szedem apróra).
Hozzávalók:
200 g tőkehal
130 g liszt
150 ml víz
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojás és 1 tojássárga
fél teáskanál kurkuma
fél teáskanál szódabikarbóna
só
petrezselyem
olívaolaj
Elkészítés:
Felaprítjuk a fokhagymát, a hagymát és a petrezselymet. A tőkehalat darabokra szedjük, a darabokat apróra morzsoljuk.
Egy edénybe ütjük a tojást és a tojássárgáját. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a vizet, sót és a kurkumát és jól összekeverjük. Következő lépésként hozzáadjuk a tőkehal darabokat, a petrezselymet, a hagymát és a fokhagymát. Összekeverjük.
Az olívaolajat egy edényben megmelegítjük. Amikor már forró, két kanál segítségével a tésztából golyókat formázunk, és a forró olajban kisütjük.
Melegen és hidegen is egyaránt finom.