A spanyol vasárnapi ebédek gyakori kísérője a citromszörbet. Éttermekben, egy sokfogásos lakoma után kancsókból kínálják, kedvünk szerint önthetünk magunknak. Általában megbolondítják valamilyen alkohollal.
Legyen minden nap vasárnap! Ez a könnyed, pezsgő alapú szörbet feldobja a hétköznapokat. A karácsonyi készülődés kellő közepén, ezzel az egyszerűen elkészíthető itallal kényelmesen hátradőlhetünk a kanapén és ünnepi hangulatot varázsolhatunk. Te is megérdemelsz egy kis lazítást az év végi hajtásban, kedves Olvasó.
Hozzávalók:
90 g cukor
45 ml víz
1 dl száraz pezsgő
5 cl rum
2 dl narancslé
3 citrom leve
1 tojásfehérje
Elkészítés:
A cukrot a vízzel felforraljuk és addig kevergetjük, míg sűrű sziruppá válik. Félretesszük és hagyjuk, hogy kihűljön. Hozzáöntjük a narancs- és citromlét, elkeverjük. Hozzáadjuk a pezsgőt és a rumot.
A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan beledolgozzuk narancsos-citromos lébe. Ne ijedjünk meg, tojásfelhők úsznak majd a felszínen, alul pedig folyékony lesz. Mehet a fagyasztóba.
Két óra múlva kivesszük, összekeverjük. Ekkor már homogén, sűrű hab állaga lesz szörbetnek. Újabb két óra mélyhűtő és keverés után már fogyaszthatjuk is. Pezsgőspohárban, piros bogyós gyümölcsökkel, vagy mentalevéllel kínáljuk.