Spanyol konyha a mindennapokra

La Tapita Blog

La Tapita Blog

Conejo al ajillo

Fokhagymás nyúl

2016. január 18. - La Tapita Blog

 

conejo_al_ajillo2.jpg

A nyúlhús számomra teljesen új felfedezés volt, soha nem ettem, nem is készítettem semmilyen módon. Spanyolországban szinte mindenhol találkozunk vele, nem kell sokáig keresni, hogy egy ismerőstől vagy szomszédtól vadnyúlhúst kapjunk. 

November vége óta a spanyol televíziócsatornák is népszerűsítik ezt a proteinben gazdag és zsírszegény fehér húst. A kampányfilmhez a két Michelin csillaggal rendelkező Paco Roncero adja nevét. A csillagok mellett Paco triatlonista, a szpotban a nyúlhúst sportolóknak is ajánlja. Alacsony zsírtartalma miatt azoknak is telitalálat, akik igyekeznek betartani az újévi fogadalmakat. 

Én magam sem vagyok az átütő fokhagymaíz nagy rajongója, de ne tartson vissza, ha nem vagytok nagy barátságban a fokhagymával, hiszen konfitálva egyáltalán nem tolakodó az íze. 

Hozzávalók:

kb. 1,2 kg nyúlhús

1 nagy fej fokhagyma 

2 dl fehérbor

1-1,5 dl olívaolaj

1 kis ág rozmaring (elhagyható)

1 guindilla paprika (zöld csípős paprika, elhagyható)

só, bors

conejo_al_ajillo1.jpg

Elkészítés:

A nyúlhúst alaposan megmossuk, majd darabokra vágjuk. A combokat és a lapockát a forgók mentén könnyen levághatjuk a bordákról. A gerincen lévő hártyát távolítsuk elő. Ez csak első alkalommal tűnik ördöngösségnek, de bátran vágjatok bele, nem lehet elrontani. Alaposan sózzuk és borsozzuk a darabokat, majd félretesszük. A fokhagymát megpucoljuk, egy kés lapjának segítségével megroppantjuk mindegyik gerezdet.

Az olívaolajat egy széles fenekű fazékban megmelegítjük, majd a lángot visszavéve hozzáadjuk az összeroppantott fokhagymagerezdeket. Tudom, hogy ebben a receptben azt a legnehezebb elhinni, hogy az egész fej fokhagyma ellenére nem lesz átütő fokhagyma íze az ételnek, de higgyétek el, a végeredmény egy selymes, krémes és lágy szósz lesz, ami köszönőviszonyban sincs a nyers fokhagyma ízével.

Alacsony hőfokon kb. 15-20 percig lassan sütjük a fokhagymát, amíg aranybarna színűvé válik. Ne siessünk, az elégett fokhagyma élvezeti értéke nulla. 

Ha a fokhagyma elkészült, egy kanál segítségével szedjük ki az olajból és tegyük félre. Vegyük fel magasra a lángot, majd pirítsuk meg a nyúldarabokat mindkét oldalon. Öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk hogy az alkohol elpárologjon. 

Visszatesszük a fokhagymagerezdeket, hozzáadjuk a rozmaringot és az erős paprikát (ha használunk), letakarjuk az edényt fedővel és kb. 40-50 percig közepes lángon főzzük a nyulat. A szósz ez idő alatt besűrűsödik, krémes állagúvá válik. ¡Está de rechupete! - azaz mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd utána.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://latapita.blog.hu/api/trackback/id/tr248279782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása