Felejtsük el a borongós vasárnapot, mert itt jön egy igazi ízbomba! Pár egyszerű hozzávalóval és kevés munkával nemcsak a saját, de a család kedvét is feldobhatjuk egy szomorkás délutánon.
"Preñados" vagy "Preñaitos", azaz töltött kenyérszerű falatkák, amelyek közepén egy meglepetés kolbász vagy hurkafalatkával találkozunk. Én ehhez a recepthez egy picit csípős grillkolbászt választottam, de kolbász helyett használhatunk hurkát is.
Hozzávalók:
400 g liszt
200 ml víz
200 g kolbász
10 g friss élesztő
3 kanál olívaolaj (vagy kolbászzsír)
2 hagyma
csipet só
csipet pirospaprika
tojás
lilakáposzta
Elkészítés:
A hagymát vékonyan felszeleteljük és egy serpenyőben kevés olívaolajon üvegesre sütjük, majd a hagymát félretesszük, amíg kihűl. A kolbászt felszeleteljük és a hagyma olajában pirítjuk, amíg egy kis zsírt enged magából. Ezt a zsírt a tészta készítéséhez fogjuk felhasználni.
Szobahőmérsékletű vízben elkeverjük az élesztőt, majd egy edényben összedolgozzuk a liszttel, sóval, csipet pirospaprikával és a kolbászzsírral. Addig gyúrjuk, amíg homogén és elasztikus masszát kapunk. Konyharuhával letakarjuk a masszát és meleg helyen fél órát pihentetjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Fél óra elteltével a masszát sodrófával kinyújtjuk kb. fél centiméter vastagságúra. Négyzeteket vágunk, minden négyzet közepére egy kis halom hagyma és egy darab kolbász kerül. Kis csomagokat formálunk: a kolbász felé hajtjuk a négyzet két szemközti oldalát, majd a másik két oldalt, és a kis csomagot a szélekkel lefelé fordítjuk. A csomagokat tojással megkenjük. Kb. 20 percig sütjük.
A kész "preñaitos" mellé lilakáposztát kínálunk.