Spanyol konyha a mindennapokra

La Tapita Blog

La Tapita Blog

Tronco de Navidad con crema de castañas

Fatörzs gesztenyekrémmel

2015. december 22. - La Tapita Blog

Magyarországról jelentkezik a La Tapita Blog, kölcsönkonyhában készítettem nektek ezt a süteményt.

A spanyol ünnepi asztalra (a mindenféle mandulás és sok más, zsírral készülő édesség mellé) gyakran kerül fatörzs, csokoládés vagy gesztenyés töltelékkel. Azt szeretem a legjobban ebben a süteményben, hogy se a piskótának, se a csokoládémáznak nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy egy gyönyörű és látványos süteményt kapjunk eredményül, amellyel lenyűgözhetjük a családot karácsonykor.


tronco5.jpg

4 fő elemből áll: piskóta, szirup, krém és csokoládémáz.

 

Piskóta

100 g liszt

5 tojás

100 g cukor

1 csipet só

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A piskóta készítéséhez különválasztjuk a tojásfehérjéket a tojássárgáktól. Első lépésként a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük úgy, hogy a tálat felfelé fordítva a hab ne mozogjon. A tojássárgákat felverjük a cukorral. A tojásfehérje habot kis adagokban hozzákeverjük, könnyű, levegős mozdulatokkal. Így lágy és levegős habot kapjuk eredményül. Ugyanígy tegyünk a liszttel is: két-három kanalanként adagoljuk a habhoz. Egy szilikonspatula segítségével könnyed, lágy mozdulatokkal keverjük a lisztet a habba.

A tepsinket béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. Süssük 15 percig 180 fokon,  vékony tésztaréteget fogunk kapni. Mielőtt kivesszük a sütőből, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát, amelyet enyhén nedvesítsünk meg. Túl nedves se legyen, mert akkor beleragad a tészta. A tepsi tartalmát fordítsuk bele a konyharuhába, majd húzzuk le a piskótáról a sütőpapírt. A konyharuha segítségével tekerjük fel a kész piskótát és tegyük félre. Nem baj, ha nem tökéletes, hiszen töltve lesz, nem látszanak majd a hibák.

tronco1.jpg

 

Szirup

50 g cukor

50 ml víz

10 ml likőr

Forraljuk fel a cukor, víz és likőr keverékét, majd közepes lángon hagyjuk, hogy az alkohol egy része elpárologjon (kb. 10 perc). Én diólikőrt használtam, de használhattok bármilyen más édes likőrt.

 

Gesztenyekrém

250 g gesztenyepüré

250 ml tejszín

50 g porcukor

A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük.

A gesztenyepüréhez lassan hozzákeverjük a tejszínhabot, egyszerre csak két-három kanállal adjunk hozzá. Itt is könnyed mozdulatokkal keverjük a krémet, hogy ne essen össze.

 

A fatörzs összeállítása:

Kitekerjük a piskótatésztát és a munkafelületre helyezzük. Bekenjük a likőrös sziruppal. Jöhet a gesztenyekrém, arra vigyázzunk, hogy a piskóta szélétől kb. 2-3 centimétert krém nélkül hagyjunk. Feltekerjük, rácsúsztatjuk arra a tálra, amelyen később tálalni szeretnénk. A piskóta széle nézzen lefele, így szebben tudjuk majd díszíteni. Alufóliával körbevesszük a piskótatekercset minden irányból (erre nyugodtan cseppenhet majd a csokoládémáz). Hűtőbe, vagy hideg helyre tesszük.

Kb. 10 perc hűlés után keresztben levágjuk a leendő fatörzs végét, ez a darab lesz a fatörzsből kiálló faág, amit a fényképeken is láttok.

 

tronco3.jpg

Csokoládémáz:

40 g vaj

150 g csokoládé (70-75%-os)

40 ml víz

Alacsony láng felett és sűrű kevergetés mellett a csokoládét a vízzel és a vajjal megolvasztjuk, míg könnyen kenhető masszát kapunk.

Először a faágat rögzítjük a leendő fatörzshöz a csokimáz segítségével. Egy késsel, vagy szilikonspatulával megkenjük a fatörzs minden oldalát csokoládéval. Ha lentről felfelé irányuló mozdulatokkal visszük fel a csokoládét, könnyebb lesz beborítani a fatörzset. A máznak nem kell tökéletesnek lennie, de lepje be a fatörzs egészét.

Újabb 10-15 percre hideg helyre tesszük, az alufóliát eltávolítjuk.

Mikor már majdnem teljesen megszilárdult a csokoládémáz, egy villa segítségével mintát húzunk a csokimázba. Legyen egy kicsit girbegurba, így hasonlítani fog egy fatörzsre. A tetejére szórhatunk porcukrot, kókuszreszeléket, vagy szeletelt mandulát. Szárított piros gyümölcsökkel is díszíthetjük.

tronco4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://latapita.blog.hu/api/trackback/id/tr718192214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása