Az eredeti paradicsom gazpacho egy jó adag fokhagymát tartalmaz, de gyümölcsből készülő testvéréhez csak egy fokhagymát fogunk használni. A fokhagyma-barack kombináció nekem elsőre nagyon furcsán hangzott, de elég volt egy kanállal megkóstolnom ahhoz, hogy igazi nyári kedvencemmé váljon. Ráadásul pillanatok alatt össze tudom dobni. Az ecet és a fokhagyma kiemeli a gyümölcs friss ízét, forró napokra ajánlom. Mindenképp hűtést kíván fogyasztás előtt.
Hozzávalók:
800 g barack (nektarin)
1 érett paradicsom
1 alma
1 gerezd fokhagyma
fél deci borecet (jerezi)
egy deci olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A paradicsom alját keresztben bevágjuk, forró vízbe dobjuk. Látni fogjuk, ahogy a vágás mentén a héj kezd elválni a paradicsom húsától, hideg víz alá tesszük és amint meg tudjuk fogni, lehúzzuk a héját. A paradicsomot feldaraboljuk.
A gyümölcsöt megmossuk, az almát apró kockákra szeleteljük. A barackot kettévágjuk és elválasztjuk a magjától. A nektarin héját nem szükséges lehúzni, de más, durvább héjú barackét igen. A fokhagymát összepréseljük. Egy edénybe tesszük a feldarabolt paradicsomot, almát, barackot, fokhagymát és botmixerrel pépesítjük. Lassan hozzáöntjük az olívaolajat és a borecetet és közben tovább keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzunk, majd fogyasztásig a hűtőben tároljuk. Tálaláskor serrano sonkával, tökmaggal és pisztáciával díszíthetjük.
Vigyázat, igazi ízbomba. Nálam a hűtőből pillanatok alatt "elpárolog".